Regenerace

Neboli jak být do dalšího tréninku fit.

Právě regenerace v lezení je věc, na kterou lezci často zapomínají. Při tom se jedná o nedílnou součást tréninku. Bez ní se totiž účinnost tréninku ztrácí a o nebezpečí zranění ani nemluvě. To, že odpočívat  se musí, by si měl každý uvědomit. Avšak já bych vám rád řekl, jak nejrychleji a nejúčinněji se dá regenerovat tak, aby jste byli  schopni dalšího zatížení.Absolvovat kvalitní a těžký trénink a při tom se vyhnout zranění.

Já sám jsem na to v začátku mé lezecké kariéry hodně zapomínal a poklesu výkonnosti či různým zraněním jsem se taky nevyhnul .Teď v posledních letech se na regeneraci zaměřuji a pocity přetrénovanosti nebo zranění se snížily na minimum.

 V zásadě jde o to jak zkombinovat vhodné metody regenerace, které jsou v podstatě všem známé, a to strečink, masáže, vodoléčba, strava, další aktivní regenerace, či absolutní nečinnost. Je třeba vyzkoušet více metod a vybrat si ty, které vám nejvíce vyhovují a hlavně fungují. Mně se osvědčilo pár věcí a o těch vám teď něco napíši. To co mě ještě více unavovalo anebo přišlo zbytečné  vám ani nebudu  radit.

 Konkrétněji, mám jistý zažitý systém naslouchání těla a podle něho se snažím protahovat, ale ne celé tělo, pouze unavené partie. A to tak, že cílem není ohebnost, ale uvolněnost svalů. Podle stejného pocitu se taky snažím volit masáž,  která následuje po uvolnění. Základem je odstranit únavu a nečistoty ze svalových vláken-šlach, prostě všeho co tam nepatří. Masáž volím podle pocitu, ale vcelku často. Každý den i někdy mezi tréninky. Zaměřuji se zejména na ruce a 2x týdně záda. Jak se masírovat, o tom je lepší se poradit s profesionálním masérem, nebo si jednu masáž zaplatit, přečíst literaturu o základech masírování a další automasáž jistě zvládnete sami.

 Další věc, na kterou nedám dopustit je voda. Sprcha či jenom opláchnutí je nezbytností po i před tréninkem. Jako vodní regeneraci bych nejvíc doporučil výřivku, konkrétněji protiproud. Tělo se ve vodě  uvolní a trysky si pohrají s unaveným svalstvem. Bublinky se mi moc neosvědčili, jsou prostě slabé.

Avšak musíme pracovat na celkovém zotavení,  jak se říká „těla i duše“. Které je nejvyšší hlavně pocitově a o pocitu to je nejvíce, když se cítíte odpočatí, tak prostě jste.

 Strava, to je problém sám za sebe. Nebudu zde zmiňovat druhy jídelníčků. Doporučím vám jíst to, co vám chutná, ale ne moc. Snažit se o pestrou stravu.

 Zmíním se jen o několika regeneračních sportovních suplementech, které by neměli chybět v doplňcích stravy pro sportovce. Na rychlé doplnění energie je vhodný sacharidový nápoj.  Aminokyseliny pro dostatek bílkoviny, jakožto základní stavební látku pro regeneraci svalů. Je vhodné preventivně používat doplňky na výživu kloubů. Pravidelně jíst základní vitamíny a dodržovat pitný režim.

Občas když mám rest a je venku teplo, jdu si zaběhat nebo zaplavat. Je to dobré nejen na zlepšení kondice, ale také na prokrvení svalů a následné odčerpávání zbytků únavy.

Však účelem odpočinkového dne není  zničit se jiným sportem ( např. půlhodinovým během..), to jsem zjistil, že mě spíš ještě více unavuje. Není nic příjemnějšího než někdy jen tak lenošit. O to víc se na zítřejší lezení pak těšíte. Nezapomeňte, že trénujete lezení, cyklista anebo plavec na stěnu taky nechodí.

                                                                                                                            Tm.


Autor: TM